Πολιτισμός – Κοινωνία

Η ποίηση έχει χρώμα λευκό?

Αποκλειστική συνέντευξη του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη στον Νίκο Καλαντζή      και στη Μυρτώ Τράπαλη

 Στις 5/12/2013 ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης συναντήθηκε με τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού και απάντησε με μεγάλη προθυμία σε ερωτήσεις των ανταποκριτών της εφημερίδας μας.

 Λίγα λόγια για τον ποιητή 

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1940 στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Στα ποιήματά του εξιστορεί την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και τη θλίψη του για την απώλεια του τόπου του. Έχει βραβευτεί από το ελληνικό και το κυπριακό κράτος και έχει δεχτεί αξιόλογες κριτικές από πολλούς γνωστούς ποιητές.

———————————————————–

Αν η ποίηση είχε  χρώμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Λευκό σίγουρα! Το λευκό είναι ένα χρώμα αγνότητας και καθαρότητας και όταν γίνεται σύνθεση όλων των χρωμάτων, το τελικό χρώμα που προκύπτει είναι το λευκό.

Το λευκό έχει σχέση με την επικράτηση της ειρήνης;

Σε όλο τον κόσμο, όταν ο άνθρωπος εξελιχθεί, θα επικρατήσει ειρήνη. Ζούμε σε έναν κόσμο σύγχυσης στον οποίο αργεί να έρθει η ειρήνη, αλλά σίγουρα θα έρθει αργότερα. Προς τα εκεί κατευθυνόμαστε. Η εξέλιξη του ανθρώπου είναι νόμος της φύσης.

Γιατί επιλέξατε να γίνετε ποιητής και όχι πεζογράφος;

Πιστεύω πως άλλοι γεννιούνται για να γίνουν πεζογράφοι και άλλοι για να γίνουν ποιητές. Υπάρχουν όμως και μερικοί που γεννιούνται για να είναι και ποιητές και πεζογράφοι ή περισσότερο ποιητές ή περισσότερο πεζογράφοι. Εξαρτάται ο τρόπος με τον οποίο θέλει να εκφραστεί κανένας. Έχω γράψει λίγα πεζογραφικά ,μα πιο πολύ έχω γράψει ποίηση, γιατί είναι το πλαίσιο που με εκφράζει καλύτερα. Έχω ποιητικό ένστικτο το οποίο είναι εντονότερο από τα άλλα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής και πώς σας επηρέασε;

Σαν παιδί πέρασα από όλους τους κλασσικούς ποιητές όπως τον Παλαμά, τον Σικελιανό, τον Παπατσώνη και άλλους. Σαν μεγάλος στράφηκα προς πιο σύνθετες ποιητικές καταστάσεις τις οποίες περιέγραφαν ποιητές όπως ο Καβάφης, ο Σεφέρης και γενικότερα μοντέρνοι ποιητές. Πάντως οι πιο αγαπημένοι μου (ποιητές) παραμένουν ο Σολωμός και ο Καβάφης, τους οποίους θεωρώ σταθερής αξίας ποιητές.

Στα ποιήματά σας παρατηρούμε συχνές αναφορές στα αρχαία χρόνια και στα ομηρικά έπη. Είναι σκόπιμο;

Δεν θα το χαρακτήριζα ως «σκόπιμο». Στα ποιήματά μου αντλώ απώλειες της ελληνικής πραγματικότητας από τα αρχαία χρόνια. Τα έργα μου καλύπτουν όλη τη διάρκεια της ελληνικής εξέλιξης από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τα τωρινά. Γενικότερα πάντα υπάρχει αίσθηση έλλειψης και μη πληρότητας των πραγμάτων. Ένιωσα ότι μου δόθηκε κλήρος να σηκώσω τη μοίρα του τόπου μου και αυτή η εντολή είναι δοσμένη από την χαμένη πατρίδα μου, την Κύπρο. Ο Σολωμός είπε πως «Κάποια στιγμή νιώθουμε ένα βαθύ χρέος, να εκπληρώσουμε κάτι». Αυτό το χρέος είναι που νιώθω και εγώ.

Ευχαριστούμε πολύ για την καλοσύνη και την προθυμία σας να συνομιλήσετε μαζί μας.